tip 2

mindmappen

Mind map is een Engels woord. Als je dit vertaalt, betekent het letterlijk een kaart (map),  van je gedachten (mind).

In een mindmap gebruik je altijd sleutelwoorden. De sleutelwoorden zijn verbonden door pijlen. Die pijlen geven de verbanden aan. Je schrijft alles zo kort mogelijk op, want iets wat je al weet hoef je niet meer uitgebreid op te schrijven. Je kunt je mindmap ook steeds weer uitbreiden en veranderen.

Op deze manier past er heel veel informatie op een vel papier. Een mindmap is een soort wegenkaart naar alle informatie in je hersenen. Het is daarom een goed hulpmiddel als je iets moet bestuderen en waarbij je ook alles goed moet begrijpen.

Mindmappen is iets wat handig is om te leren. Daarom gaan we nu een aantal oefeningen doen waarbij je dit nog beter leert.

Er zijn verschillende computerprogramma's die gratis  te krijgen zijn op het internet. Hier staat informatie over het downloaden van een mindmap programma op de computer.

Ga meteen naar de opdracht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een 'Mind Map' is een gedachtenkaart, die de ideeŽn samenvat en die je kan helpen om beter te leren. Bij het studeren is een Mind Map een verrassend effectieve geheugenkaart, die je helpt om het herhalen veel vlotter te laten verlopen. Bron: www.leerhof.be .

Hoe maak je een Mind Map?

Een eenvoudig voorbeeldje

 

E-mind mapping

Er bestaat een gratis programma waarmee je Mind Maps met de computer kunt maken.

Het programma eMindMaps downloaden:

1) Surf naar www.leerhof.be , en klik daar op het Nederlands ('Centrum voor levenslang leren').

2) Klik in de linkerkolom op 'links'

3) Klik op de downloadlink onder eMindMaps.

4) Kies voor 'openen' of 'uitvoeren'.

5) Pak nu het bestand 'emindmapinstaller' uit met je ZIP-programma (kies voor 'alles uitpakken' of 'extract'). Pak de bestanden uit naar C/Program Files.

Druk nu op 'emindmapinstaller.exe' en volg de instructies op het scherm. Ga akkoord met de licentie-overeenkomst (I Agree), vul je naam en e-mailadres in, en klik daarna telkens op 'next'.

6) De nodige instructies vind je in het bestand 'instructieboekjeeMindMapping.doc'. Sla dit ergens op of druk het af!

7) En nu kun je aan de slag: je kunt eerst een aantal voorbeeldmapjes bekijken ('See sample maps') of onmiddellijk een eigen Mind Map maken: 'Create your own map'.