Schrijftips griezelverhaal

Hoe schrijf je een verhaal verhaal waarbij je niet meer kunt stoppen met lezen omdat het zo spannend is?
Dit leer je als je de volgende tips goed doorleest.

1. Begin je verhaal met een spannende opening. De lezer moet meteen nieuwsgierig worden. Lees het begin van een spannend verhaal
Voorbeeld:
Zodra de deur achter me in het slot viel voelde ik dat ik niet alleen was. Een onaangename rilling gleed over mijn rug.Ik zocht met mijn hand naar het lichtknopje, maar mijn hand verstijfde toen ik plots een diepe afgrijselijke kreet hoorde uit het duister. Nu wist ik het zeker er was nog iemand aanwezig in de kelder.
2. De plaats waar je verhaal zich afspeelt, is erg belangrijk. Beschrijf die plaats al een beetje griezelig, of mysterieus. Een oud kasteel of een verlaten huis, een kerkhof of een nevelig bos zin geschikte plaatsen voor je verhaal. Lees waar dit verhaal zich a
Voorbeeld: 

Het enige licht kwam van een klein kiertje onder de deur. Ik tuurde naar de plek waar het geluid vandaan was gekomen. Daar was het weer, een diepe grom. Ik durfde geen stap te verzetten. Terwijl ik daar stond drong een verschrikkelijke stank mijn neusgaten in. Alsof er al weken iets lag te rotten. Misselijk en in paniek draaide ik me om en begon op de deur te bonken. Mijn gegil weergalmde door de gesloten ruimte. Ik kon geen kant op.

3. Gebruik afwisselende zinnen. Gebruik een aantal korte zinnen achter elkaar om iets spannend te maken. Lees een paar zeer spannende zinnen.
Voorbeeld:

Weer een grom.
Met een ruk draaide ik me om.
Geschuifel.
Steeds dichterbij.
De stank was niet te harden nu.
Weer gegrom.
Harder dan eerst.

Er moest iets gebeuren, en snel. Ik begon mijn omgeving af te tasten. Een kast. Blikken. Een bezem. Toen sloten mijn handen zich om een handvat. Zo te voelen had ik een grote schep te pakken. Ik greep mijn wapen stevig vast, spitste mijn oren, en wachtte af.

4. Loop op de gebeurtenissen vooruit. Als schrijver ben jij bent de enige die van tevoren weet wat er gaat gebeuren. Maak de lezer nieuwsgierig. Lees als je durft !
Voorbeeld:
Na al die tijd snap ik nog steeds niet waar ik toen het lef vandaan haalde. Waarom ik toen niet in huilen ben uitgebarsten.  Ik stond daar in het donker, misselijk van de afgrijselijke geur, terwijl ik hem voelde naderen. Pas toen ik een greep om mijn arm voelde kwam ik in actie. Met een enorme brul stortte ik me op mijn belager. Ik hakte in het wilde weg met mijn schep in het rond. Ik voelde hoe iets scherps mijn huid open haalde. Toen voelde ik dat ik iets hards raakte, ik voelde de greep om mijn arm verslappen. Toen hoorde ik aan de luide bonk op de grond dat ik hem geveld had. Geen tijd voor controle, ik draaide me om en hakte in op de deur. Het slot sprong open, ik snelde naar buiten.
5. Stel de ontknoping uit. Vlak voordat duidelijk wordt wat er precies aan de hand is breek je het verhaal af. We noemen dit een “cliffhanger”. Je ziet dit aan het einde van een hoofdstuk om de nieuwsgierigheid naar de rest van je verhaal op te wekken. Hoe eindigt het verhaal?
Voorbeeld:

Snel rukte ik de kapstok van zijn plaats en gebruikte hem om de kapotte deur te blokkeren. Eindelijk veilig. Hijgend zakte ik neer op de houten vloer. En toen werd het me toch nog te veel. Alles werd zwart voor mijn ogen terwijl mijn hoofd de grond raakte.

Ik weet niet hoe lang ik daar lag. Misschien wel uren. Ik merkte dan ook niet dat er aan de kelderdeur gerammeld werd. Dat de klink naar beneden ging en de kapstok op de grond viel. Dat een stank zich door de gang verspreidde en dat een gedaante langs de deur naar buiten glipte. Om met een laatste grom te verdwijnen in de nacht.

Dit zijn 5 tips waar je vast wel wat aan hebt, maar misschien heb je zelf nog veel betere ideeën.  Bij het schrijven van verhalen kun je je fantasie de vrije loop laten.